Droge voeten, volle beken

Droge voeten, volle beken

9 april 2021 0 Door Jan Willem

Samen met D66 heeft Epe Liberaal een motie ingediend om voor een betere bescherming van het oppervlaktewater en het grondwater in Epe te zorgen.

Epe is al eeuwen verbonden met water, gelegen tussen de stuwwallen van de Veluwe en de IJssel vallei zijn wij het stroomgebied van vele beken. Al eeuwen zorgen bijvoorbeeld de sprengen in Vaassen voor een constante stroom van water en vormen daarmee de oudste duurzame energiebron uit onze gemeente. Ooit dreven zij 17 watermolens aan en nog voeden zij de vijvers en gracht van de Cannenburgh.

De laatste jaren gaat het echter slecht met het water, grillige neerslag die lang uitblijft of juist met bakken tegelijk valt, verstoort het eeuwenoude ritme, grondwater zakt en beken vallen droog met desastreuze gevolgen voor de natuur en landbouw.

Hoewel het waterschap een belangrijke taak hier heeft dit te beheersen kunnen wij als gemeente niet stil zitten en hebben wij ook onze verantwoordelijkheid te nemen. Zelf kunnen we veel als het gaat om afkoppeling van hemelwater, stimuleren van aanleg van infiltratievijvers en bewustwording creëren.

De motie die we hebben ingediend is dan ook met 19 van de 23 stemmen aangenomen, gelukkig vindt een groot aandeel van de raad het extra belangrijk om met het watertakenplan niet alleen de voeten droog, maar ook de beken vol en het groen nat te houden, want door Epe nat te houden houden we Epe groen en wild.

08-04-2021-D66-EL-Motie-integraal-waterbeleid

Stemming watermotie
Deel dit bericht: