Duurzaamheid vandaag voor morgen

Duurzaamheid vandaag voor morgen

9 mei 2018 0 Door Jan Willem

Willen we als gemeente ook aantrekkelijk blijven in de niet zo verre toekomst dan wordt het tijd dat we werk gaan maken van duurzaamheid. Dat betekent niet dat we ongeremd met geld en subsidies moeten gaan smijten. Juist heel slim met zaken om gaan brengt ons veel verder.

Duurzame initiatieven verdienen zichzelf terug. Doen ze dat niet dan moeten we ze nog niet uitvoeren. Grote kans dat ze over 5 jaar wel rendabel zijn. Zon en wind energie zijn in veel gevallen al rendabel, isolatie van woning ook, ook het gebruik van duurzame, energiezuinige apparatuur verdient zichzelf terug. Nog genoeg dus om nu aan te kunnen pakken.

Duurzaamheid mogelijk maken

Ondernemers en inwoners die deze investeringen dus willen doen moeten we helpen. Hebben ze zelf niet de middelen dan moeten we die beschikbaar maken. Op basis van een terugverdien schema kan er bepaald worden welke investering nodig is. En we weten direct wat de terugverdien termijn is. Hier kunnen we leningen op afstemmen. Ook initiatieven die bijna rendabel zijn, maar bijvoorbeeld geremd worden door leges kunnen we steunen. Dat kan door de leges voor specifieke duurzame bouwwerken, zoals zonnepanelen op de grond, te verlagen of zelfs af te schaffen.

Gedrag en duurzaamheid

Daarnaast is veel duurzaamheid ook een kwestie van gedrag. Denk aan zuinig omgaan met water, niet onnodig het licht laten branden, verwarming uit als je niet thuis bent. Maar ook afval minderen en scheiden. Gedrag is lastig aan te passen, maar met nieuwe innovaties zoals slimme thermostaten en automatische verlichting is veel te ondervangen. 

Deel dit bericht: