Lokaal is leidend.

Lokaal is leidend.

14 september 2020 0 Door Jan Willem

De gemeenteraad heeft veel nieuwe verantwoordelijkheden gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg. De komende jaren krijgen we er nog meer verantwoordelijkheid bij, zoals de omgevingswet voor een hele nieuwe vastlegging hoe wij onze gemeente willen inrichten en de energietransitie met al haar facetten: Zonnepanelen of windmolens? Waar dan? En wie betaalt het? Natuurlijk mooi, zo kunnen we lokaal bepalen wat wij goed vinden. Als raad kunnen we een grote lokale stempel drukken op beleid wat landelijk werd gemaakt. 

Soms wordt het gezien als afschuiven van Den Haag, want meestal komt er niet genoeg geld mee, maar aan de andere kant is het een kans om echt lokaal te bepalen hoe onze gemeente eruit komt te zien. Dat maakt het lokale geluid steeds waardevoller. Als verantwoordelijkheden vanuit Den Haag lokaal worden neergelegd, maar veel partijen nog verantwoording afleggen aan hun landelijke afdeling, hoe groot is die vrijheid dan? Hoe sterk staat het lokale raadslid dat tegen de landelijke partij ingaat? Ik kan er over meepraten.

Met de verschuiving naar de gemeenteraad wordt het belangrijker dat de gemeenteraad zelfstandiger en lokaler wordt. In Epe is er een traditie van lokale politiek. Lokale partijen die één ding gemeen hebben: Zij maken beleid met het lokale belang voorop, ongehinderd door landelijke standpunten of opdrachten. Dat belang wordt alleen maar groter, want ook in Den Haag ziet men dat veel besluiten beter lokaal genomen kunnen worden. 

Voor elk raadslid geldt meer dan ooit hoe het lokale belang door hem of haar gediend wordt. Hoe maken we lokaal beleid zonder onze buren te vergeten, hoe maken we belangrijk lokaal beleid, waar nodig, tegen de Haagse partijen in? 

Hoe houden we Epe een gemeente waar we trots op kunnen zijn? Wil jij meepraten, dan nodig ik je uit contact te leggen, want elke lokale stem is waardevol.

Deel dit bericht: